Tuesday, 19 October 2010

13.10 Tutkimussuunnitelmasta

Periaatteessa tutkimussuunnitelmia on kahta lajia: se joka tehdään itselle, ja se joka tehdään muille.

Tutkimussuunnitelma itselle

Tutkimussuunnitelma jonka kirjoittaa itselleen on tärkeä väline oman tutkimuksen edistymisessä - tutkmuskysymyksen selvittämisessä, työn ajoittamisessa ja jäsentämisessä, ratkaisujen ja valintojen tekemisessä.

1. Tutkimuksen idea.:
Kirjaa mistä tutkimuksessa on kyse, mitä oikeastaan haluat tutkia? Mikä siinä sinua kiinnostaa? Miksi haluat tietää jotain juuri tästä? Kirjaa myös salaisimmatkin haaveet ja aikeet - jos tarkoitus on pelastaa maailma, mullistaa tiede, järkyttää porvaria jne. Tai, haluat ehdottomasti kokeilla tiettyä menetelmää... Usein nämä perimmäiset motiivit ohjaavat tutkimusta, eli on hyvä olla niistä tietoinen.

2. Miten haluat edetä:
Mitä kaikkea pitää tehdä ja muistaa kun lähtee tekemään tutkimusta juuri tästä aiheesta?
Millaista aineistoa tarvitset - millaiseen kirjallisuuteen on syytä perehtyä? Mitkä ovat esim. sellaiset perusteokset joista on oltava tietoinen, vaikka ei käyttäisikään niitä.

Mieti myös konkreetisti mitä kaikkea on tehtävä, tee lista, laadi jäsennys ja aikataulu. Se helpottaa, homma ei enää tunnu yhdeltä suurelta mökyltä jossa kaikki on yhtä aikaa ongelmallista.

3. Mikä on tutkimuskysymys?:
Mikä on tutkimuskysymys? tutkimusongelma?
Mikä on tutkimusasetelma?

Anna tutkimukselle nimi - kehitä lauseen tai kahden kuvaus jolla voit selittää mitä olet tekemässä.


Hakemustiede eli tutkimusuunnitelmat julkiseen  jakoon


Tämä on sinänsä helpompaa siinä mielessä, että yleensä tahoilla joille pitää jättää tutkimussuunnitelma jotain julkista prosessia varten, on myös omat selkeät kriteerinsä ja ohjeensa siitä mitä suunnitelmaan pitää tulla. Mutta se oma suunnitelma itselle on hyvä paperi olemassa myös tällaisia suunnitelmia laadittaessa.

Muita ennenkaikkea: Otsikko! abstrakti! ja avainsanat!

Taikin ohjeet tutkimussuunnitelman laatimiseksi haettaessa jatko-opiskelupaikkaa:

Suomen Akatemian ohjeet tutkimussuunnitelman laatimiseksi:

Tekesin tutkimushakemus:

No comments:

Post a Comment